Varanasi, simbiosi de vida i mort

Sortim de Darjeeling de bon matí perquè el nostre tren surt a la una i mitja del migdia des de New Jalpaiguri. Arribem puntuals a la cita i ens dirigim a preguntar per quina plataforma surt el nostre tren i zascaaaaa! El tren porta 12 hores de retard!!! Pensem que és una broma de mal gust però a mesura que passen les hores veiem que no, no és cap broma. Si porta 12 hores de retard i havíem de sortir a la una això vol dir que sortirem a la una de la nit? Anem passant el dia com podem, per terra tirats llegint, dormint, fent passejos per fora de l’estació de trens,… Després de quatre o cinc hores ja no sabíem que fer… De cop i volta apareix en Yun mentre sopem, és un noi xinès de Shangai que va al nostre mateix tren i està igual o més desesperat que nosaltres hehehe Cap a les quatre del matí arriba el tren i ens embarquem en una altra odisea fins a Varanasi. Arribem a les onze de la nit del dia següent!!!

v (425)

Agafem un tuk tuk i anem directes al Guest House que havíem encarregat rezant perquè encara ens guardin l’habitació (arribem més de 24 hores tard!!!). En menys de mitja hora ens plantem al Mishra Guest House, un hotel que es troba als peus del Marnikarnika Ghat, el principal Ghat dedicat a les incineracions de Varanasi. Obrim la porta del balcó per fer un cop d’ull i ens trobem de morros amb el Ganges, es veu gran, molt gran i s’endevina què és el que ens trobarem demà amb els primers raigs de sol! Sense gaire dil·lació, anem cap a l’habitació, una bona dutxa d’aigua freda i a dormir!

v (427)DSC_0183

                                                                                                                                                                                                                                                       Ens llevem ben d’hora i esmorzem tranquil·lament gaudint de les vistes del Ganges. A la banda oest d’aquest riu tan sagrat pels hindús estan tots els Ghats. Els Ghats són escales que baixen fins als peus del riu que els indis utilitzen per finalitats diverses. Des de rentar tonelades de roba i prendre el bany que qualsevol de nosaltres prèn cada dia a la dutxa, fer ofrenes, fer incineracions de cossos, fer ioga, nedar els que en saben i els que no se les ingenien per no ofegar-se o per simplement seure i veure la vida passar…

DSC_0064v (17)

                                                                                                                                                                                                                                                            

v (4)v (92)

                                                                                                                                                                                                                                                         La paraula Ghat està associada a àrees del riu a les que es pot accedir però de ciutats sagrades com és Varanasi o Benarés. Aquí la vida religiosa prèn una importància vital i inunda cada racó de la ciutat antiga i de la zona que voreja els Ghats.

v (110)v (122)

                                                                                                                                                                                                                                                                

v (149)

v (499)v (495)

                                                                                                                                                                                                                                                          Sortim al nostre Ghat, el Marnikarnika, el principal Ghat d’incineracions de la ciutat. Des del terrat del nostre Guest House apreciem muntanyes de troncs preparats per cremar. Aquí es cremen una mitjana de 400 cossos diaris i no és estrany estar pel mig dels carrerons de la ciutat antiga i sentir la comparsa que passa cantant amb el mort a les espatlles cap al Ghat. Tampoc és estrany, sentir l’olor de cremat des de qualsevol racó segons com bufi el vent…

v (8)v (34)

                                                                                                                                                                                                                                                                  

v (256)v (130)

                                                                                                                                                                                                                                                              El ritual de la incineració passa per banyar el cos del mort amb aigua sagrada del Ganges i després cremar-lo per deixar fluïr posteriorment, les cendres al riu. Aquestfet, allibera del cicle de la reencarnació. La fusta que s’utilitza depèn del poder adquisitiu de la família, essent la fusta de sàndal la més cara. A més, no és estrany veure algun cos surar pel riu perquè hi ha gent que no es crema, les dones embarassades, els nens menors de 12 anys, els picats per una cobra i els Brahamans.

v (271)

La majoria dels dies que hem passat a Varanasi els hem dedicat a recorrer els carrerons del casc antic i gaudir de la gent que anàvem trobant pel camí. Caminar per aquests carrerons està ple d’aventures i dificultats constants que un ha de mirar de sol·lucionar de la millor manera possible. Una de les principals feines que téns és la d’intentant no relliscar entre mig de cap tifa de vaca, l’animal que més abunda per aquests estrets carrers i de retruc, a tota la Índia. Aquí les vaques són sagrades!

v (19)v (12)

                                                                                                                                                                                                                                                   

v (59)v (75)

                                                                                                                                                                                                                                                     

DSC_0054v (442)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

DSC_0177v (430)

                                                                                                                                                                                                                                                     Altres dificultats que hem tingut caminant per aquí han estat no ser atropellats per cap conductor psicòpata de moto doncs passen cagant òsties pel teu costat i ja et decantaràs o no… A més, has de vigilar que cap dels gossos rabiosos i sarnosos que hi ha per tot arreu no et vulguin fotre alguna queixelada, quan els hi pica es posen fets unes feres i foten mitja por 😦

v (406)v (457)

                                                                                                                                                                                                                                                           A part de totes aquestes aventurilles, que no són poques, també hem gaudit de les botiguetes de menjar, de Chai i les parades de Lassi amb una olor de llet tremenda. Aquí tenen llet de veritat, no com l’aigua amb colorant que ens donen per veure a casa.

v (438)Varanasi (712)

                                                                                                                                                                                                                                                            

DSC_0043DSC_0031

                                                                                                                                                                                                                                                           

DSC_0123v (433)

                                                                                                                                                                                                                                                            A més, també hem passat una bona estona a la botiga de la Meena, una dona india que pinta Henna i va acabar pintant el braç del Yun i a la mà de l’Ursu, amb un resultats més que bons.

v (51)v (45)

                                                                                                                                                                                                                                                  

v (41)v (64)

                                                                                                                                                                                                                                          

v (566)

L’atracció reina d’aquesta ciutat passa però, pels seus Ghats i seure a veure que hi ha en aquest riu. Realment és una feina entretinguda poder observar el poc sentit de la vergonya que tenen els indis i envejar una mica el senzills que són amb tot plegat. La llargada dels tots els Ghats no la sabem però és considerable i abarca uns vuitanta Ghats.

v (326)v (327)

                                                                                                                                                                                                                                                              

v (458)

Varanasi (749)v (488)

                                                                                                                                                                                                                                                              El sol que cau durant aquesta època és de justícia i a l’ombra la temperatura mitjana supera els 40ºC. Hem de dir que això no ens ha frenat per acabar recorrent unes quantes vegades tota la llera del riu passejant pels Ghats amunt i avall. Un dels dies hem acabat dinant al Vaatika Cafe de l’Assi Ghat, una pizzeria amb una mena de jardí on podeu degustar pizzes al forn de llenya, bona pasta i un pastís de poma de vici!

v (521)Varanasi (745)

                                                                                                                                                                                                                                                      

DSC_0108v (115)

                                                                                                                                                                                                                                                          

v (113)v (155)

                                                                                                                                                                                                                                                       Les hores de més justícia les hem mirat de passar a sota de la dutxa, per mirar de refer-nos una mica d’aquesta calor insoportable, o les hem passat en el Roof Top del Guest House fent una de les nostres feines, treballar en el blog i mirar de posar-lo al dia després de molts dies tenint males cobertures de Wifi.

v (126)v (135)

                                                                                                                                                                                                                                                    Gairebé tots els vespres hem anat fins al Dasashwamedh Ghat, el Ghat principal, per veure la Puja. La puja és una cerimònia que es fa cada dia a les set de la tarda en aquest Ghat i on es fan les ofrenes al riu. És un espectacle de llum, encens, foc i colors!                                                                                                                                                                                                                                                         

v (190)v (199)

                                                                                                                                                                                                                                                           

v (202)

DSC_0003DSC_0011

                                                                                                                                                                                                                                                            El Ghat acostuma a omplir-se fins a dalt, per això un dels dies vam anar a veure-ho des de dins del riu amb barca. A part, va coincidir amb la nit que hi havia la lluna de sang, fet que li va donar més màgia al moment. I nosaltres també vam fer alguna ofrena al Ganges! L’Ursu pensava seriosament en banyar-se però finalment sabent que és un dels rius més contaminats de tot el planeta i veient el caldo que hi havia, va desistir.

v (170)v (172)

                                                                                                                                                                                                                                                             Per si no en teníem prou amb un dia d’anar amb barca, vam repetir l’experiència el dia següent a primera hora del matí per veure la sortida del sol i poder observar la gran quantitat de vida que hi ha durant aquelles hores a la vora d’aquest riu sagrat, aprofitant les hores de menys calor del dia.

v (248)v (252)

                                                                                                                                                                                                                                                        

v (251)

v (275)v (269)

                                                                                                                                                                                                                                                           

v (307)v (283)

                                                                                                                                                                                                                                                        

v (302)

v (277)

v (319)v (314)

                                                                                                                                                                                                                                                           

v (317)

v (329)v (328)

                                                                                                                                                                                                                                                          

v (338)v (380)

                                                                                                                                                                                                                                                             

v (365)

v (355)v (343)

                                                                                                                                                                                                                                                              És realment increïble, poder observar com el crematori no para durant les 24 hores, com els Ghats tenen la màxima afluència de gent rentant-se, rezant, fent tributs al rei sol, rentant roba o posant els seus fills per primera vegada a dins del riu entre mig de molts plors i amb bombolletes ingenioses (una garrafa d’aigua buida folrada amb un tros de roba i tot lligat a la cintura) perquè no s’ofeguin.

v (177)v (332)

                                                                                                                                                                                                                                                                   

v (395)DSC_0110

                                                                                                                                                                                                                                                            

v (520)v (538)

                                                                                                                                                                                                                                                           

v (503)v (502)

                                                                                                                                                                                                                                                             

v (498)DSC_0138

                                                                                                                                                                                                                                                             I de mentre la mort es succeeix tranquil·lament, la vida continua de la mateixa manera. Vida i mort presenten una perfecta simbiosi que tenyeix Varansi com un lloc únic i excepcional per afrontar la por més humana del món occidental, la mort. Mentre a escassos metres s’està cremant un cos, a la part de sobre del mateix Ghat hi ha gent menjant, rient o jugant a críquet i de mentres, una vaca alleta als seus vedells o uns gossos es barallen per un tros de verdura que algú ha llençat enimg del carrer. La vida segueix, i segueix, i segueix,…

DSC_0101v (512)

                                                                                                                                                                                                                                                      

Varanasi (776)Varanasi (761)

                                                                                                                                                                                                                                                      

v (508)

Varansi és un lloc que t’atrapa, i puc dir que hem quedat totalment enganxats. No sabem com, ha passat gairebé una setmana des que vam arribar. Tampoc hem fet res especial, hem fet com els indis, veure la vida passar, gaudir del moment i de tot el que es pot aprendre en un curt espai de temps en aquest oasi de vida i de mort.

v (507)DSC_0039

                                                                                                                                                                                                                                                   

v (403)

Hem aguditzat els sentits, sobretot l’oïda, l’olfacte i la vista. No hem deixat de mirar encuriosits tot el que es succeïa a davant nostre, que no era poc! I sovint miràvem encuriosits tot allò que passava en el més absolut silenci, un silenci que ens demostra que encara tenim molt per aprendre al nostre món. I aprendre, passa per perdre aquesta mirada etnocèntrica que envaiex la nostra societat doncs arreu del món, tenen molt per ensenyar-nos i cada dia aprenem més coses i n’estem més convençuts.

DSC_0146DSC_0134

                                                                                                                                                                                                                                                     

DSC_0141v (472)

                                                                                                                                                                                                                                                              Tots dos, som antropòlegs innocents sense saber-ho que fan i refan el seu discurs a partir de les experiències que aquesta aventura els permet viure. C’est la viè!

Creiem que Varanasi és un dels punts forts de la Índia. Aquí la Índia, aquest país, es torna molt més intens i potser pel fet de portar uns mesos per aquí, alhora ens relaxem i anem descobrint els racons amb la calma que imposa el lloc per sí mateix.

v (481)v (474)

                                                                                                                                                                                                                                                               

v (493)

v (466)Varanasi (749)

                                                                                                                                                                                                                                                            Els colors són intensos, especialment els vestits de les dones i els colors de les flors preparades per les ofrenes a la mare Ganga, com els indis l’anomenen. La llum del vespre es torna pàl·lida i la primera del matí despunta amb energia, la energia que és obligada en un indret com aquest.

v (460)

Varansi és lloc obligat de peregrinació pels hindús almenys un cop a la vida i morir aquí allibera del cicle de les reencarnacions i per això no és difícil veure gent esperant la mort ben aprop del riu…

v (101)v (7)

                                                                                                                                                                                                                                                        

v (381)

Aquest lloc et fa reflexionar sobre el què és realment important a la vida de les persones i nosaltres creiem amb fermesa que la vida està feta de petits grans moments! Namasté, Varanasi!

Informació per altres viatgers:

  • El millor a Varanasi si arribeu de nit a l’estació de trens, és tenir un Hostel encarregat i us vindran a buscar de manera gratuïta. Nosaltres ens hem allotjat al Mishra Guest House (al Main Burning Ghat), la doble 600 INR, tot net, amb bany a dins i wifi potent al Roof Top. Hem vist alguns llocs recomanats per la Lonely Planet que fèien por! Al mateix Mishra Guest House us donen l’opció de veure la Puya des d’una barca per 50 INR per persona (aproximadament 1 hora) i veure com surt el sol al matí pel mateix preu. Us donaran un plànol i us faran les explicacions pertinents i us oferiran tour de 2 hores per la ciutat al preu de la voluntat.
  • Al casc antic de la ciutat hi ha el Blue Lassi, un petit local on fan tot tipus de Lassi (beguda a base de llet i fruita), el gust és correcte i el preu està inflat degut a la seva fama gràcies a la Lonely Planet. Nosaltres hem provat un altre local que hi ha al carrer que creua amb el Blue Lassi, anomenat Siwon Lassi, està a escassos 15 metres. Per nosaltres eren una mica més bons i a meitat de preu. De totes maneres encara no hi hagut cap lloc on superin els Lassi de Delhi 😉
  • Si voleu anar a l’estació de trens a comprar bitllets per marxar, podeu anar-hi amb autorickshaw. El trajecte des del Main Ghat costa 50 INR i amb tuk tuk sempre és més car.
  • A l’estació de trens hi ha un Tourist Boureau. És a dir, hi ha bitllets amb cupo per turistes.
  • Des de Varansi a Kajuraho hi ha trens directes els dilluns, dimecres i dissabtes.
  • Hem fet esmorzar-dinar-berenar (tot en un) al Brown Bread Bakery. Un lloc on podeu fer un bufet lliure per 350 INR per persona que inclou un suc de fruita natural, una beguda calenta, tota la fruita, cereals, llet, iogur, pa, melmelades, formatge,… que vulgueu i a més, si us ve de gust, amanida, ous al vostre gust i salsitxes i bacó. Just al davant, hi ha un altre lloc que s’anomena igual però no és l’original. Si us equivoqueu com nosaltres el primer dia, ho notareu per la qualitat del menjar. L’autèntic és un Roof Top a dalt de tot de l’edifici i el local el porten uns nepalesos.
  • A Varanasi podeu comprar seda, veureu a cada cantonada negocis de Silk, abans de comprar però, assegureu-vos que sabeu què us estan venent…
  • Al casc antic trobareu alguns caixers per treure diners.

Posted on 21 Abril, 2014, in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: