Els temples eròtics de Khajuraho

La nostra següent aturada, un cop deixat enrere Varanasi, ha estat el poble de Khajuraho. Aquesta ciutat està ubicada al nord de l’Estat de Madhya Pradesh & Chhattisgarh. Aquí hi arribem atrets per la idea de poder veure els temples que hi ha amb figures representatives del Kamasutra.

Tot just arribats a l’estació de trens, estrenada fa només uns 4 o 5 anys, agafem un tuk tuk compartit amb una noia una mica paranoica i potser amb massa por cap als indis. Després d’un trajecte tranquil de 8 quilòmetres ens plantem en aquest petit poble. Quan arribem ens posem a buscar el Guest House que recomanaven en Joan i l’Èlia de www.voltantpelmon.com, el Yogi Guest House. Realment està prou bé per la seva relació qualitat/preu.

Kajuraho (153)

Deixem les motxilles, en Marc aprofita per dutxar-se després d’una nit d’aquelles entretingudes al tren i anem cap a esmorzar. Amb la panxa plena anem cap als temples ubicats a l’oest, els que són més espectaculars i els que lògicament s’han de pagar (250 INR per turista estranger). Hi arribem amb ganes de veure les façanes decorades de postures del Kamasutra i la veritat que ens n’esperàvem moltes més!!!

Kajuraho (3)Kajuraho (2)

                                                                                                                                                                                                                                                         

Kajuraho (1)

El recinte no es gaire gran i tampoc hi ha gaires temples. Nosaltres ens pensàvem que en trobaríem uns quants més, però bé els pocs que hi ha estan molt bé i força ben cuidats. Val a dir que tot el recinte també el tenen molt ben arreglat i molt net, cosa extranya a la Índia però que es d’agraïr.

Kajuraho (10)

Kajuraho (7)

Un cop a dins, comencem pels temples que es troben a la nostra esquerra i anem seguint el recorregut amb el sentit de les agulles del rellotge. Anem tranquil·lament mirant cada racó i entrant a gairebé tots els temples.

Kajuraho (11)

Kajuraho (21)Kajuraho (65)

                                                                                                                                                                                                                                                          

Kajuraho (67)Kajuraho (47)

                                                                                                                                                                                                                                                           

Kajuraho (83)Kajuraho (91)

                                                                                                                                                                                                                                                          

Kajuraho (102)Kajuraho (147)

                                                                                                                                                                                                                                                      

Kajuraho (127)

Són molt més espectaculars de fora que de dins, encara que a la seva part interior també tenen molt d’encant.

Kajuraho (121)

Kajuraho (124)Kajuraho (117)

                                                                                                                                                                                                                                                          

Kajuraho (57)

A més aprofitem que estem acabant la visita per fer les típiques fotos saltarines que acabem fent a gairebé cada racó que visitem, suposo que això reflexa la nostra felicitat 😀 Volem una foto juntets saltant i casualment enganxem al Sergio, un noi de València que està per aquí. Després de diversos intents, res de res, no surt pas com volíem. Som molt exigents? Qui sap!

Kajuraho (104)Kajuraho (109)

                                                                                                                                                                                                                                                           A tots els temples hi ha diferents figures amb diferents posicions del Kamasutra, aquest és el principal reclam d’aquests temples, encara que, t’hi has de fixar molt i buscar entre les mils de figures esculpides a les parets de cada temple per trobar les que estan practicant sexe explícit o tocant-se. Als indis els hi agradava molt tocar-se, això és el que deduïm. Avui en dia doncs, sorprèn que siguin tan vergonyosos o retrets a l’hora de demostra-se afecte. El que és curiós de la Índia és que aquí, els homes van agafats de la mà, del coll,… És un senyal d’amistat que analitzarem més a fons en una entrada posterior. Aquí us deixem unes quantes postures i ja ens direu quina és la que preferiu… Si voleu hehehe 😉

Kajuraho (98)Kajuraho (42)

                                                                                                                                                                                                                                                           

Kajuraho (51)Kajuraho (94)

                                                                                                                                                                                                                                                        

Kajuraho (44)

Kajuraho (99)Kajuraho (34)

                                                                                                                                                                                                                                                        

Kajuraho (132)

La visita del recinte Oest dels Temples et pot comportar poc més de mig matí, per això creiem convenient poder-ho visitar molt a primera hora perquè el sol que cau es gairebé impossible d’aguantar (almenys a finals d’abril). Nosaltres una vegada hem visitat els temples ens dirigím cap a amagar-nos una estona, dinar una mica i a fer una curta migdiada, esperant que baixi el sol i poder anar a veure els temples que es troben a l’est del poble, els temples jainistes. Si no us en recordeu, ja vam visitar el temple jainista més bonic i espectacular de tota la Índia a Ranakpur. Si voleu refrescar la memòria podeu fer-ho aquí.

Kajuraho (143)Kajuraho (139)

                                                                                                                                                                                                                                                       

Kajuraho (87)Khajuraho (61)

                                                                                                                                                                                                                                                              

Kajuraho (138)Kajuraho (96)

                                                                                                                                                                                                                                                        

Kajuraho (66)Kajuraho (78)

                                                                                                                                                                                                                                                           

Kajuraho (136)

Els temples de l’est no són gaire espectaculars, sobretot quan portes tant temps per la Índia i n’has vist una gran quantitat. Fem la visita rodejats d’espanyols i veient com no paren de donar coses als nens, bolígrafs, xocolata, carmels… Potser un altre ens dirà que som pocs sol·lidaris però el nostre pensament passa per no donar res a ningú, al final amb aquests gestos de donar sense cap tipus d’esforç, els hi fas més mal que bé i això és el que intentem explicar als nens que ens demanen i parlen anglès o amb els que podem comunicar-nos amb el poc hindi que sabem! Creiem que el que s’hauria de fer, és donar una bona educació i fer un canvi polític molt gran perquè no passi tot això. Aquesta educació també faria falta a molts llocs d’allà on venim, perquè tampoc es que siguem un país per anar donant gaire exemple, però bé això es una opinió personal i al final que hom faci el que cregui més convenient. D’aquest tema, també en parlarem en alguna altra entrada que estem preparant…

Khajuraho (159)Khajuraho (155)

                                                                                                                                                                                                                                                      

Khajuraho (152)

Per cert, una de les curiositats que ens hem trobat ha estat que molts indis d’aquest poble parlen castellà. El motiu, pel que ells ens han explicat, és que venen molts turistes espanyols per aquí i de fet, potser és el lloc dels que hem visitat on n’hem trobat més. Fins i tot hi ha cartells de les botigues o restaurants en espanyol, ja en saben aquest indis ja… 🙂

Kajuraho (154)

De retorn cap al poble, ens trobem en Rajendra, un home gran acompanyat de la seva filla, és fuster però es dedica a tallar fusta i a fer figures, vaja que és un escultor espectacular! Nosaltres ja li diem que ell no és fuster que ell és un artista perquè realment les figures i el treball que fa per nosaltres és tot un art. Li diem que no podem comprar res però almenys mirarem de poder-li fer una mica de publicitat per mitjà del blog. Es posa molt content i ens comença a ensenyar com treballa, la titulació de fuster que té i tot el que té a dins de la botiga, un encant de persona. O sigui que si veniu a la Índia per uns dies i passeu per Khajuraho podeu fer una aturada al camí que et porta als temples de l’est, els temples Jainistes. Molt a prop d’ells, us trobareu aquesta petita botiga, almenys entreu i coneixeu-lo, val la pena. I si voleu comprar quelcom realment artesanal, és el vostre lloc 😉

Khajuraho (161)Khajuraho (164)

                                                                                                                                                                                                                                                      

Khajuraho (163)

Khajuraho (165)Khajuraho (166)

                                                                                                                                                                                                                                                   Aquest ha estat el nostre curt pas per la ciutat dels temples del Kamasutra, realment amb un dia en tens més que suficient per poder visitar tot el que hi ha. Nosaltres des d’aquí ja marxem cap a la ciutat d’Agra, allà on es troba una de les set maravelles del món, el temple construït per amor més gran del món, el Taj Mahal.

Informació per altres viatgers:

  • Un tuk tuk des de l’estació de tren de Khajuraho fins al poble costa 80 INR, i del poble a l’estació costa exactament el mateix. De l’estació de tren al poble segur que el podreu treure més barat, en sentit contrari ho veiem difícil (ells saben que heu de marxar i el preu es pot regatejar però poquet…)
  • A khajuraho hi ha una gran oferta hotelera i de restaurants. Nosaltres hem dormit al Yogi Guest House per 400 INR per parella i nit. Amb llençols nets, wifi a l’habitació (encara que hi ha estones que va lent) i roof top amb restaurant.
  • Els temples més importants es troben a l’oest, just davant mateix del Yogi Guest House. L’entrarda costa 250 INR per persona (turista estranger). Els temples del sud i de l’est són de franc. Als de l’est (Jainistes) hi pots arribar caminant fàcilment amb poc més de vint minuts des dels temples de l’oest, els del sud no ho sabem, perquè no els vam visitar.

Posted on 22 Abril, 2014, in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: