Una de les set meravelles del món: El Taj Mahal

Abans de marxar d’aquest enorme i intens país, teníem una cita obligada a Agra, la ciutat on es troba una de les set maravelles del món, el Taj Mahal! Ja ens queda poc per sortir de la Índia i sembla que els últims dies es preveuen molt intensos. Hem passat per Varanasi, ara Agra i ens queden encara les muntanyes que fan de refugi per molt tibetans que viuen a la Índia, entre ells el Dalai Lama.

Agra (28)

Agra és una altra gran ciutat d’aquest país que compta amb més d’un milió d’habitants, gairebé res! Es troba a l’estat d’Uttar Pradesh i el riu que banya la ciutat és el Yamuna, un afluent del Gangues. Agra és coneguda arreu pel seu monument més emblemàtic, el Taj Mahal que es Patrimoni de la Humanitat des del 1983. Aquest macro monument es troba a la zona de Taj Ganj que per altra banda, és el lloc ideal pels motxillers doncs els allotjaments i restaurants més barats estan aquí.

El Taj Mahal és la imatge més representativa de la Índia arreu del món. Qui no ha vist algún cop una foto d’aquest mausoleu? Es un mausoleu d’estil mongol que va ser construït per amor 🙂 El 1631, va morir la dona de l’emperador Sha Yahan mentre paria el seu catorzè fill i ell va decidir construïr-lo en el seu homenatge.

Agra (109)

En la seva construcció van treballar-hi vint mil persones de tota la Índia i es va tardar vint-i-dos anys en acabar-lo. Des del Rajastan, més concretament de les canteres de Jodphur, es va transportar el marbre blanc per fer el monument. Altres dels materials emprats en la seva construcció van arribar d’altres indrets de la Índia i fins i tot, d’altres països.

Agra (118)Agra (143)

                                                                                                                                                                                                                                                    

Agra (110)

Tota aquesta construcció es deguda a una gran història d’amor. Tot va començar en un basar on el príncep es va creuar amb la que seria la seva futura muller, la princesa Arjumand. Aquell dia el príncep li va comprar un collar de diamants que ella s’estava emprovant i d’aquesta manera ell la va aconseguir enamorar (què materialista, no?). Després de cinc anys sense veure’s, es van casar el 1612.

Agra (117)

Nosaltres ens llevem molt aviat doncs ahir vam arribar de nit i des del nostre Guest House, l’únic que vam poder apreciar era la silueta que s’endevinava del Taj Mahal… Abans de les sis del matí som a la porta Oest. Primer ho hem intentat per la porta Sud, la que en principi ens oferiria una entrada més espectacular amb el Taj Mahal de cara només entrar, però està tancada.

Agra (7)Agra (17)

                                                                                                                                                                                                                                                             Allà comprem les entrades (750 INR per persona per estrangers i 10 INR per persona els indis) amb les que ens regalen molt amablement una ampolla d’aigua de mig litre i uns peucs per cobrir-nos les sabates un cop siguem a dins al mausoleu. Després ens dirigim a la porta d’entrada que es troba a escassos metres. I automàticament ve la primera parada obligada, els controls d’accés. Allà ens registren la bossa, moneders i tot plegat a consciència. A dins no es pot menjar (no es pot portar ni xiclets ni mastegar-los -hem vist a algun guarda de seguretat fent treure de la boca un xiclet a una turista-), no es poden entrar trípodes de cap mena (són objectes contundents) i tampoc ens han deixat entrar una llum frontal i el meu quadern de dibuix… Hem quedat una mica perplexos però les normes són les normes i no les trencarem, si això implica no poder entrar al Taj Mahal!!! Només afegir que el tema de no poder entrar menjar, ja l’hem comentat en alguna altra entrada. Els indis per general són força marranets i suposem que si es pogués menjar dins al recinte del Taj Mahal allò semblaria un abocador més. El que ens sembla trist és que no es pugui incidir en la educació i s’opti directament per prohibir a tothom poder menjar al recinte…

Agra (11)Agra (12)

                                                                                                                                                                                                                                                         

Agra (16)

El que més destaca quan entres a dins és el seu marbre blanc que et captiva i fa que no puguis deixar de mirar enlloc més. El recinte del Taj Mahal té diverses entrades i els voltants, en principi, estan lliures de pol·lució. Hi ha camells, autorickshaws i una espècie de vehicles ecològics per les seves immediacions. Definitivament, no podem dir si el recinte és enorme o no perquè quan entres a dins, no pots mirar res més que no sigui el Taj Mahal que s’alça ben aprop (això els que ens semblava) imponent i immaculat. No sembla pas un monument funerari, tant blanc, tan gran, tan senzill i alhora tan impactant. El color blanc i les seves formes arrodonides de la part superior fan pensar en una mezquita i és que l’estil mongol, és una fusió de l’arquitectura Índia, Musulmana i Persa.

Agra (202)Agra (62)

                                                                                                                                                                                                                                                         

Agra (81)Agra (49)

                                                                                                                                                                                                                                                             

Agra (55)

Agra (48)Agra (135)

                                                                                                                                                                                                                                                           El mausoleu està rodejat per uns jardins d’estil àrab totalment quadriculats i molt ben cuidats amb una piscina d’aigua central que allotja unes fonts que encara fan el lloc més encisador. Només entrar, els turistes matiners comencem a fer fotos i més fotos, de tort, de través, de peu, saltant, rient, provant, proves i més proves 😀 Si és que és tan bonic que no et canses de mirar-lo! Passem algunes hores a dins el recinte fins que finalment, decidim entrar al mausoleu i només podem dir que el Taj Mahal no eclipsa igual per fora que per dins.

Agra (66)Agra (180)

                                                                                                                                                                                                                                                              

Agra (157)

Agra (182)

Agra (88)Agra (47)

                                                                                                                                                                                                                                                            

Agra (195)Agra (187)

                                                                                                                                                                                                                                                           A dins, ens trobem amb un recinte igualment de marbre blanc poc il·luminat. La llum entra per les escletxes de les típiques finestretes que ens recordarien a l’Alhambra de Granada. Aquesta llum fa que les tombes que hi ha dins al mausoleu, la de Mumtaz Mahal i el seu marit, Shah Jahan, brillin amb els colors que proporcionen els raigs de sol que es filtren. Les parets tenen detalls d’inscripcions en àrab i detalls florals exquisits. Tot és suau, no hi ha res que destaqui per sobre de les altres coses i això, aquesta neutralitat, potser fa d’aquest lloc un espai per gaudir, per relaxar-se, per pensar en com es podia transformar en quelcom material l’amor per una persona amb un bon grapat de rúpies de l’època. Espectacular la feina feta per amor! Ah! Les fotos a l’interior estan prohibides però ningú respecta la norma i nosaltres, com veieu, tampoc…

Agra (150)Agra (155)

                                                                                                                                                                                                                                                          

Agra (139)

Agra (137)Agra (140)

                                                                                                                                                                                                                                                        Un cop sortim de dins el mausoleu, aprofitem per fer unes quantes fotografies més d’aquest impressionant monument i asseure’ns una estona per contemplar la seva bellessa per última vegada; almenys des de dins mateix del recinte, perquè per sort nostra, tenim el Guest House a tocar i amb unes vistes privilegiades del Taj Mahal.

Agra (178)Agra (208)

                                                                                                                                                                                                                                                         

Agra (101)Agra (99)

                                                                                                                                                                                                                                                             

Agra (73)Agra (76)

                                                                                                                                                                                                                                                           

Agra (21)Agra (220)

                                                                                                                                                                                                                                                        

Agra (196)

Ens dirigim cap a esmorzar i un cop recarregades piles, anem en direcció a l’Agra Fort i a l’estació de trens del Fort per comprar bitllets de tren, que marxem cap a Amrsitar! Després de caminar una estoneta sota un sol que gairebé ens desfà, aconseguim els nostres bitllets per Amristar en Taktal (a l’entrada general de la Índia ja explicarem què vol dir això) per demà! Contents i pensant que amb l’entrada del Taj Mahal podíem entrar de manera gratuïta a l’Agra Fort, anem cap a la guixeta. I zasca! S’ha de pagar! 250 INR per persona i això que tenim un descompte de 50 INR!!! Què afortunats que som eh? Doncs sense pensar-ho gaire, fem quatre fotos des de fora i tirem cap a Taj Ganj a amagar-nos de la calor i a descansar que demà ens toca una altra pallissa de tren fins a Amristar!

Agra (223)Agra (224)

                                                                                                                                                                                                                                                  

Agra (229)

Agra (228)Agra (230)

                                                                                                                                                                                                                                                    Informació per altres viatgers:

 • De l’estació Agra Cantt a la Porta Sud del Taj Mahal, un tuk tuk ens ha costat 70 INR (entre tres persones). El trajecte a la inversa ens ha costat el mateix.
 • Ens hem allotjat a la zona de Taj Ganj, al Sai Palace. El lloc està net i correcte. El wifi és potent i tenen un Roof Top amb unes vistes acollonants del Taj Mahal. La doble ens ha sortit per 360 INR per parella i nit.
 • El Taj Mahal els divendres està tancat. La entrada per turistes costa 750 INR (et regalen una ampolla d’aigua de 500 ml i uns peucs). A fora hi ha una guixeta per deixar les coses que us requisin a l’entrada. Costa 20 INR. No hi ha garanties de que se us torni tot el que hi heu deixat. Si porteu coses petites, una guixeta s’utilitza per més persones. Us recomanem que aneu al Taj Mahal amb el moneder i la càmera de fotos i prou, així us estalvieu mal de caps, cues i pèrdues de temps.
 • A dins al mausoleu del Taj Mahal teòricament no es poden fer fotos. Quedeu avisats!
 • Amb l’entrada del Taj Mahal teniu 50 INR de descompte pels monuments més emblemàtics de la ciutat i rodalies (per utilitzar-ho el mateix dia eh?).

Posted on 26 Abril, 2014, in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentaris.

 1. Oooooooh!!! Quines ganes de fotografiar algún dia aquesta meravella!!! Voltar davant del Taj Mahal deu ser impressionant.
  Gràcies per la vostra crònica, les vostres fotos i consells. Són fantàstics!!

  Una abraçada!
  Manel i Cristina

  • Guapos, us seguim! Hem de fer un llarg camí per enganxar-vos 😀
   Doncs sí, és un lloc especial i màgic que convida als viatgers a aturar-s’hi una llarga estona que passa volant 🙂
   Gràcies per llegir-nos, així treballem més a gust!
   Petons,
   Marc i Úrsula

 2. Què deu ser que el Taj Mahal convida a fer-se fotos divertides?
  El lloc és espectacular i vosaltres no enganyeu… us ho heu passant de conya, oi!?
  Seguiu gaudint molt, nosaltres ja estem frisant per saber quin serà el proper destí d’aquesta vostra aventura!

  Una abraçada viatgers!

  Txell i Xavi
  http://www.estemdevacances.blogspot.com

  • Guapooos! Ja hem vist que el vostre viatge ha anat d’allò més bé, ens apuntem el destí per d’aquí uns quants anyets, sinó no donarem a l’abast! jejeje
   Doncs sí, aquest lloc és especial i no vam parar de fer fotos i més fotos, de tort i de través i sort en vam tenir d’una parella d’alemanys que van mimar-nos una mica!!! 😀
   El país és molt intens però després de dos mesos i mig ja toca canviar de destí, d’aquí 15 dies canviem de país però no sabem del cert on anirem… 😛
   Us seguim, una abraçada!
   Marc i Úrsula

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: