Terra de Sikhs

El viatge no s’atura i després d’haver al·lucinat amb l’espectacularitat del Taj Mahal; ens dirigim cap a una ciutat al nord-oest de la Índia, Amristar, territori Sikh. I anem atrets per aquesta gent, per conèixer i viure d’aprop aquesta religió i per poder gaudir d’un dels temples més fantàstics de tota la Índia, el Golden Temple.

Amristar (94)

Arribem a Amristar després d’un altre viatge llarg amb tren, al final ens hi hem acostumat a fotre’ns aquestes pallisses d’hores i hores en aquests mitjans de transport. Des de la mateixa estació agafem un bus gratuït, cosa extranya a la Índia però molt comú en aquesta ciutat. Aquest ens deixa a la mateixa entrada del Golden Temple però com sempre en totes les nostres arribades, hem de buscar un lloc per dormir. En poca estona i molt a prop de la mateixa entrada, aconseguim una habitació neta i just al costat del recinte.

Deixem motxilles, anem a menjar alguna cosa per esmorzar i d’allà ens encaminem cap al Temple Daurat. Encara no estem a dins i ja podem començar a veure un gran moviment de Sikhs per tot arreu, són una gent bastant diferent als indis, els veus més arreglats, molts més nets i bastant més correctes i ben educats. A més, tots van amb el turbant embolicat al cap amb les seves llargues melenes que no es poden tallar mai.

Amristar (3)Amristar (8)

                                                                                                                                                                                                                                                     Això respon a que tot sikh practicant ha de dur sempre a sobre cinc objectes: Kesh (cabell llarg sense tallar), Khanga (pinta de fusta per recollir-se el cabell), Kara (pulsera metàl·lica), Kacha (roba interior de cotó) i un Kirpán (una petita daga que hem vist que molts porten). Aquest Kirpán simbolitza el poder i la llibertat d’esperit, l’autorespecte, la lliuta constant pel bé i la moralitat sobre la injustícia. No es pot desenvainar per atacar però es pot utilitzar per autodefensa o per protegir a algú. Molt curiós!

Amristar (154)Amristar (27)

                                                                                                                                                                                                                                                            

Amristar (70)

Per entrar al recinte has de passar primer per un locker a deixar les sabates i un cop això passes per un lloc on et rentes els peus abans d’entrar. També cal cobrir-se els cabells! Un cop passat tot això ja ets a dins del recinte on apareix el Golden Temple o Gudwara (com ells anomenen als temples) amb tota la seva majestuositat rodejat del llac Amristar, que literalment vol dir piscina de nèctar. Hi ha gent que es banya al llac i també hi ha uns peixos ben grans! Les quatre entrades del temple simbolitzen la obertura religiosa dels sikhs cap a altres religions.

Amristar (10)Amristar (66)

                                                                                                                                                                                                                                                          

Amristar (12)Amristar (16)

                                                                                                                                                                                                                                                           A dins ens dediquem a seure en un racó i veure com van passant els Sikhs al voltant de tot el recinte, van donant voltes al Temple Daurat mentre s’escolta com canten, com reciten i com fan oracions des de dins mateix del Temple, i tot això en directe, impressionant!!! Trobem gent que ve des de tots els racons i les millors estones són amb aquesta gent que és molt amable 🙂 Ells han de venir almenys un cop a la vida al Golden Temple i normalment, ho fan en ocasions especials com els casaments, aniversaris i naixements.

Amristar (15)Amristar (13)

                                                                                                                                                                                                                                                           

Amristar (18)

Amristar (23)

Amristar (30)Amristar (32)

                                                                                                                                                                                                                                                               Els sikhs viuen majoritàriament a la Índia i concretament en aquesta regió on es troba Amristar, a Punjab. Aquesta religió promulga la creença en un sol Déu panteïsta, el que vol dir que consideren que Déu, l’univers i la natura són el mateix. I de retruc, veure Déu en cadascú; fa que entenguin i practiquin la igualtat entre totes les races humanes; independentment de la casta, religió, gènere, color, edat, etc.

Amristar (25)

Amristar (80)Amristar (54)

                                                                                                                                                                                                                                                           

Amristar (76)

Al Golden Temple et pots allotjar en habitacions compartides, pagant la voluntat, i menjar de franc en el moment que un vulgui. Només hem contemplat l’opció de menjar-hi, encara que al final l’hem desestimat perquè no pensàvem que ens poguéssim acabar tot el que ens fiquessin al plat, és imperatiu acabar-s’ho tot, no fer-ho és una ofensa. A més, també pots col·laborar en preparar els aliments i en netejar la vaixella! Hem vist una mica com ho fan i realment s’ho monten prou bé 😉

Amristar (45)Amristar (47)

                                                                                                                                                                                                                                                     

Amristar (152)Amristar (51)

                                                                                                                                                                                                                                                   Després d’una estona de contemplar la vida que hi ha aquí dins ens aixequem i anem cap a visitar l’interior del Temple. Per poder-hi accedir hi ha una pasarel·la que atravessa l’estany amb una llarga cua. Per sort, hi ha ventiladors que ajuden que refresqui una mica l’ambient però no massa. Mentre esperem al Marc li pica una mica de baixada i es mareja una mica, per sort deseguida es recupera més o menys, i podem seguir el camí fins a l’interior.

Amristar (44)Amristar (41)

                                                                                                                                                                                                                                                     

Amristar (39)

Entrem a dins del Temple, al·lucinem amb el seu interior i amb tot el moviment que hi ha dins. Enmig del edifici hi ha tres homes que estan cantant i recitant, és el que sona pels altaveus de tot el recinte, aquests estan envoltats en un costat per homes que sembla que estiguin rezant i per l’altre, de dones que estan fent exactament el mateix. A més, en hi ha uns altres que no paren de recollir totes les donacions que fan els fidels. A la primera planta, hi ha més gent que està rezant de cara a la obertura que dona a la planta baixa. En un costat de la sala hi ha un home bastant peculiar, aquest està llegint un llibre enorme, sembla el “Libro Gordo de Petete” 😀 El problema és que no et deixen fer fotos a dins, per això us deixem alguna foto extreta directament del senyor i Sant Google.

images 2images

                                                                                                                                                                                                                                                       Després de viure una gran experiència a dins del Golden Temple, ens encaminem cap a fora del recinte per recuperar una mica les forces d’en Marc i anar a refugiar-nos del sol que està caient.

Després d’haver-nos recuperat del tot i que el sol hagi baixat una mica, abans de que s’acabi d’amagar, tornem a entrar al temple per poder veure la posta de sol des de dins mateix i poder tornar a viure les sensacions que hem tingut aquest matí a dins.

Amristar (65)Amristar (64)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Amristar (83)

Les expectatives són bones i no ens deceben. Veure com se’n va el sol, veure als Sikhs donant voltes, seguir sentint els cantics des de dins del temple, veure com van arribant riuades i riuades de Sikhs al recinte i només arribar s’agenollen i preguen just davant nostre, realment tot increïble.

Amristar (87)Amristar (60)

                                                                                                                                                                                                                                                         

Amristar (91)

Amristar (114)Amristar (97)

                                                                                                                                                                                                                                                         Per si haguéssin estat poc totes aquestes vivències, encara ens quedava viure el moment de pregària col·lectiva. Un moment molt intens on primer tots estan asseguts i de tant en tant repeteixen tots alhora una part del que està sonant pels altaveus, al cap d’una estona s’aixequen tots i segueixen el mateix ritual fins que arriba el moment en que acaben posant-se tots de genolls i finalitza la pregària. Un altre moment màgic que hem pogut viure en aquest indret i un altre, en aquest gran país.

Amristar (106)Amristar (110)

                                                                                                                                                                                                                                             

Amristar (123)

Amristar (141)

Amristar (107)Amristar (119)

                                                                                                                                                                                                                                            Curiosament, els sikhs també han intentat ser independents. Si us interessa la història, que té a Indira Ghandi com a protagonista, us deixem aquesta referència per tal que pugueu buscar informació: Operació Blue Star.

Amristar (137)Amristar (138)

                                                                                                                                                                                                                                                              En aquesta ciutat hi hem dedicat només un dia i d’aquí ens tornem a enfilar cap a les muntanyes, en un poble que acull refugiats tibetans, McLeod Ganj.

Amristar (148)Amristar (150)

                                                                                                                                                                                                                                                 

Informació per altres viatgers:

  • Just davant de la mateixa estació de trens surten busos gratuïts que van fins al Golden Temple. I si heu de tornar a l’estació de trens, el mateix bus fa el recorregut a la inversa.
  • Als voltants del Golden Temple hi ha una gran oferta d’hotels a diferents preus. Nosaltres vam estar al Aj Golden Crescent, vam pagar 500 INR per nit i per parella, encara que el preu d’inici era de 800 INR. Està net, et donen pastilla de sabó i té un wifi correcte. Està a escassos metres d’una de les entrades del temple.
  • Al mateix temple et pots allotjar, el preu és la voluntat de cadascú. També pots menjar gratuïtament al seu interior, això si, estàs obligat a menjar tot el que et posen i no deixar res al plat.
  • Per entrar al Golden Temple no s’ha de pagar!
  • Per entrar has de deixar les sabates en una guixeta gratuïta.
  • Al recinte del Temple Daurat, hi ha oferta de begudes, cafès i te a molt bon preu. També hi ha literatura sobre els Sikhs gratuïta.
  • Rickshaw des del Golden Temple fins a l’estació de Bus 50 INR (sense regatejar).

Posted on 27 Abril, 2014, in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: