Rishikesh, la capital mundial del ioga

Sortim de McLeod Ganj en bus local direcció Dharamsala per agafar un altre bus que ens deixarà en catorze hores a Haridwar i allà, haurem d’agafar l’últim bus fins a Rishikesh. El viatge s’espera distret perquè a l’últim moment ens adonem que el trajecte el farem en bus local… Sense seients reclinables, sense espai,… Al final, sortim a les tres de la tarda de Dharamsala i amb la calor que fa, veiem que la cosa pot anar a pitjor! Els paisatges són preciosos, des de les zones baixes gaudim de les vistes espectaculars dels Himalàies nevats i el trajecte passa per camps de blat i zones rurals molt boniques 🙂

Anem parant cada tres hores, per sort i almenys podem estirar una mica les cames! Passem les hores de nit com podem i a les quatre i poc del matí ens plantem a Haridwar. No deixa de sorprendre’ns aquest país i es que a aquestes hores hi ha més que vida, semblen les tres de la tarda! Fem un chai que ens desperta una mica, carreguem bosses i agafem un altre bus local que ens deixa a Rishikesh. Ara només ens queda lluitar amb el tuk tuk per aconseguir un preu digne i pujar a la zona de Lakshman Julha. Al final en un quart d’hora ens deixen just a l’entrada de la zona i sense lluitar gaire, trobem un lloc per dormir net, barat i amb falses promeses de wifi…

DSC_0011DSC_0031

                                                                                                                                                                                                                                                          

DSC_0014

Fem una primera presa de contacte amb el lloc i anem a esmorzar, semblem dos zombies!!! Dutxa i a dormir una bona estona. Ens aixequem amb energia, fem la bugada i ens movem. Recorrem la zona de Lakshman Julha. És un luxe veure el Ganges net i amb una aigua blava… Rishikesh és un boníssim lloc per fer ràfting i de fet, a cada cantonada pots trobar un operador turístic que ofereix aquest esport i tots els que vulguis.

DSC_0019DSC_0015

                                                                                                                                                                                                                                                          Ens disposem a creuar el pont en suspensió Lakshman Julha que uneix les dues bandes del riu. En principi només és per vianants però has d’esquivar vaques i motos que passen entre mig de la gent sense massa contemplacions.

DSC_0008DSC_0017

                                                                                                                                                                                                                                                            

DSC_0006

DSC_0018DSC_0022

                                                                                                                                                                                                                                                        Un dels dies hem vist com atropellaven un nen mentre ens banyàvem al riu i la conseqüent pallissa que es va emportar el conductor de la moto, amb raó!!!!

DSC_0100DSC_0097

                                                                                                                                                                                                                                                          

DSC_0104

A uns vint minuts caminant tirant llarg, es troba l’altre pont en suspensió de Rishikesh, el Ram Julha que dóna pas a un ashram ben concorregut, el Swarg Ashram.

DSC_0116

Només creuar el pont hi ha dos temples curiosos (Swarg Niwas i Shri Trayanbakshwar) que semblen pastissos de noces d’aquests de pisos. El temple té 13 pisos que als que accedeixes per unes escales i a cada nivell hi ha templets on poder fer puyas (ofrenes) i botiguetes de souvenirs, un negoci en tota regla! Fa gràcia veure els indis com pugen en processó i des de baix, l’espectacle de gent corrent pels pisos del pastís és si més no, colorit! De mentres puges, si vols pots tocar les campanes que de mentre camines pels carrers de Rishikesh vas sentint a cada segon, si és que la vida a la Índia, és non stop!!!

DSC_0032DSC_0049

                                                                                                                                                                                                                                                   

DSC_0047

DSC_0054DSC_0059

                                                                                                                                                                                                                                                    

DSC_0071

DSC_0062DSC_0075

                                                                                                                                                                                                                                              

DSC_0074

Rishikesh és un lloc ple d’ashrams (allotjaments on fer ioga) i teràpies alternatives i naturals com ayurveda, pachakarma, etc. on l’oferta del ioga és brutal, sessions per begginers, avançats, gratuïtes, pagant, cursos per instructors, mil tipus de ioga,… Estar enmig dels Himalàies i banyat per la zona neta del Gangues li dóna un aura especial però val a dir que en ple maig aquí fa una calor de les més terribles que hem enganxat fins ara, només dir-vos que rentem roba i als vint minuts està totalment seca! Deu ser per l’alçada d’aquest lloc que està a 356m.

DSC_0030DSC_0021

                                                                                                                                                                                                                                                               I la fama de Rishikesh ve donada perquè els Beatles als anys 60 van passar per aquí a fer ioga i a il·luminar-se al ashram del Maharishi Mahesh Yogi. El Yogi és el master de l’ashram. Aquest ashram a dia d’avui està en runes i es pot visitar si pagues 50 INR.

Els seus carrers són plens de turistes que van vestits amb kurtas, caminen descalços entre mig de la brossa, llegeixen llibre sobre cultura hindú, el Hare Krishna,… Vaja totalment entregats a la cultura índia. I igualment plens, estan els carrers de sadhus o gurús que van vestits amb roba de color taronja, plens de collarets, fumant i fent més autèntic encara, aquest lloc. Molts d’aquests sadhus són fugitius de la justícia que es refugien en aquesta indumentària per passar desapercebuts.

DSC_0051DSC_0041

                                                                                                                                                                                                                                                         

DSC_0052

DSC_0044DSC_0114

                                                                                                                                                                                                                                                        Aquí si no véns a fer ioga, meditació, algun curs d’alguna teràpia alternativa o a fer classes per a aprendre a tocar algún instrument com la tabla o el sitar; l’únic que pots fer és aprofitar per anar de shopping. Si rebusques una mica pots trobar llocs amb preus ridículs i l’Ursu ha aprofitat per fer una mica de canvi de vestuari que la samarreta de “la mega pubilla” està trinxada hehehehe

Una cosa curiosa de veure és apropar-se quan cau el sol al Swarg Ashram que està situat a aproximadament 2 kilòmetres de Lakshman Julha. El camí transcorre entre mig de paradetes de souvenirs i molts sadhus congregats en bancs xerrant i veient passar la vida… La ceremònia del ganga aarti es du a terme a la banda del Ganges que dóna al temple del Parmarth Niketan Ashram i la cosa comença tranquil·la però es va animant.

DSC_0118DSC_0115

                                                                                                                                                                                                                                                              

DSC_0122

DSC_0121

DSC_0125

DSC_0133DSC_0135

                                                                                                                                                                                                                                                          El lloc està ple de devots de la cultura hindú i de turistes entregats de la mateixa manera que els nadius. I com sabíem pels companys Joan i Èlia de www.voltantpelmon.com, el mestre de ceremònies és el Sevilla de los Mojinos Escozíos 😀

DSC_0127DSC_0137

                                                                                                                                                                                                                                          

DSC_0144

DSC_0148DSC_0128

                                                                                                                                                                                                                                           Espectacular, molta gent envoltant als deixebles del Sevilla que van tots vestits de taronja; hi ha un moment que se’ns fiquen els pèls de punta, no paren de cantar i de fer ofrenes i fins i tot una àvia índia es fica a ballar i a cantar amb tota la seva ànima, espectacular!

DSC_0152DSC_0149

                                                                                                                                                                                                                                                            

DSC_0153

DSC_0158DSC_0159

                                                                                                                                                                                                                                                              

DSC_0173

DSC_0180DSC_0184

                                                                                                                                                                                                                                                             Al costat de Rishikesh hi ha el poble (o ciutat, perquè té mooolts habitats) de Haridwar. Aquest és un lloc de peregrinació hindú i és un paradís ple de temples i de Ghats super vistosos i concorreguts a banda i banda del Ganges que emergeix dels Himalàies amb aigües molt diferents de les de Varanasi! A Haridwar entre l’abril i el novembre hi ha gran afluència de peregrins per la temporada del yatra encara que, l’event anual més important és el Magh Mela, al gener i febrer. Aquest event cada sis anys es converteix en l’Ardh Magh Mela i cada dotze anys esdevé el macro multitudinari Kumbh Mela que aplega milions i milions de peregrins. Es considera que és el major peregrinatge del món!!! I és que en un país tan gran i amb tanta gent practicant l’hinduïsme, no ens extranya! Aquest event és una de les coses que ens quedarà pendent a la Índia, el proper el 2022. Encara ens queda temps per preparar-nos 🙂 Aquí us deixem unes fotos del Google perquè us en feu una idea 😉

440px-Third_Shahi_Snan_in_Hari_Ki_Pauri5

                                                                                                                                                            

imagesíndice

                                                                                                                                                                   

Informació per altres viatgers:

  • Per arribar fins a Rishikesh des de McLeod Ganj, nosaltres hem agafat un bus local que surt a les 15:00 hores des de Dharamsala fins a Haridwar, el preu és de 520 INR per persona i trajecte. Tarda més o menys 14 hores fins a Haridwar, amb una parada cada 3 hores més o menys. Hi ha opció de fer-ho per mitjà d’empreses privades, però nosaltres no vam contemplar aquesta opció en cap moment. El bus arriba a l’estació de busos de Haridwar a la matinada.
  • Per arribar des de Haridwar fins a Rishikesh, s’ha d’agafar un altre bus a la mateixa estació de busos de Haridwar i amb mitjà hora arribes a l’estació de bus de Rishikesh. El preu és de 32 INR per persona i trajecte. El bus surt més o menys cada 30 minuts.
  • Un cop arribes a Rishikesh, per arribar al Laxman Jhulla, has d’agafar un tuk tuk compartit a la mateixa estació de busos. El preu de sortida és molt elevat, nosaltres vam aconseguir anar-hi per 80 INR els dos, però al final és apretar-los amb el preu indi que és de 6 INR per persona i trajecte. Aquest preu és pràcticament impossible d’aconseguir però hem aconseguit fer algun viatge fins a l’estació de trens que està més lluny que l’estació de busos, per només 20 INR per persona i trajecte.
  • Es poden comprar bitllets de bus i tren als operadors locals o directament a l’estació de trens de Rishikesh, a 20 minuts en tuk tuk del centre neuràlgic.
  • La major quantitat d’oferta d’Hotels, Guest House i restauració es troba entre la zona del Laxman Jhulla i la zona del Ram Jhulla, nosaltres hem estat tots els dies a la zona del Laxman Jhulla. El preu de les habitacions és econòmic, primer ens hem allotjat just abans de creuar el riu. Estava net i el preu per nit era de 300INR per parella però el wifi era molt dolent i diríem que inexistent. La resta dels dies ens hem allotjat al Hotel Divya, bastant net, amb wifi bastant bó exceptuant les nits en que la majoria de gent allotjada en fa ús i va força lent.
  • Per menjar nosaltres ens hem concentrat al Namaste Cafe per esmorzar, sobretot perquè a les vuit del matí ja estan oberts. L’esmorzar és bó, abundant i el preu molt correcte.
  • Per dinar algun dia hem diant en algun lloc local, n’hi ha una gran quantitat per tota la zona, el menjar és el típic indi i molt barat. La resta dels àpats els hem fet al Little Buddha Cafe, el menjar és molt bó, abundant i la relació qualitat/preu és molt bona encara que les begudes no són fredes! A més, tant el Namaste Cafe com el Little Buddha Cafe gaudeixen de wifi, encara que depén de la gent que hi ha, la velocitat és lenta.

Posted on 3 Mai, 2014, in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: