Manila i el que queda de la colonització espanyola

Amb el bus des de Banaue, arribem a Manila a mitja nit. Mentre tothom marxa cap on correspon, nosaltres passem unes quantes hores a l’estació esperant que es faci de dia… Jo m’estiro en unes cadires del carrer i dormo una mica. En Marc, vigila les bosses i llegeix. Quan apareixen els primers raigs de sol, fem un cafè de 5 pesos i decidim què fer. Havíem d’allotjar-nos a casa d’un Couchsurfer però ens ha deixat tiradillos!!! No tenim Lonely Planet ni cap mapa de la ciutat així que busquem la zona d’allotjaments pel Google i pensem en moure’ns, que estem baldats.

Manila no ens sembla una ciutat bonica ni cuidada. Ens trobem en una de les ciutats més densament poblades del món i pels carrers pots veure de tot. Sovint no estem avesats a veure de tot i això genera en nosaltres certa hostilitat de manera innata. Havíem sentit comentaris horribles d’aquesta ciutat però caminem tranquils cap a l’estació de metro més propera sense més.

Ens plantem a la zona d’Ermita en una bona estona de metro. Per cert, el metro de Manila està molt millor del que pensàvem, hem tingut una bona sorpresa! Comencem a buscar lloc per dormir, tot lo barat està ple i després de que en Marc estigués donant voltes un parell d’hores metre jo esperava asseguda per terra al costat d’una galeria d’art, anem cap al lloc més famós pels motxillers. Quan estava asseguda a terra, estaven gent un canvi d’exposició a la galeria i els treballadors no han trobat correcte que una senyora turista estigués tirada per terra, així que m’han convidat a passar. M’he quedat a terra, eh?

No és que ens faci gràcia però no ens queda més remei, això o dormir en un hotel per hores. Ens hem trobat una parella que vam conèixer al Nido que ahir hi van dormir però avui s’han canviat al nostre Guest House super car i super guai!

La primera impressió de Manila ha estat millor del que ens esperàvem, havíem sentit històries per no dormir i experiències amb taxistes amb meter que et volen robar i aquí seria molt fàcil, Manila és gegant i caure on no toca creiem que seria més que fàcil. I si només et roben encara… Al pujar pels passadissos del metro, ja hem palpat les diferències socials de primera mà doncs les vistes et regalen gratacels i just al costat del passadís, unes xaboles de xapa i plàstics que s’esvaeixen només si tu vols o et canses de mirar.

Avui el que fem és res, esmorzar i dormir fins que el cos ens diu prou. El dia està gris i convida a perrejar, així que això fem. Demà matinarem i aprofitarem per visitar Intramuros i la Plaça Rizal abans de marxar cap a Turquia! No sabem si un any per Àsia és molt o poc però ara nosaltres ja tenim ganes d’un canvi. Hem vist racons espectaculars i hem descobert cultures que no pensàvem que fossin reals però en aquests indrets ja no hi ha massa capacitat de sorpresa i creiem que és l’hora dels adéus, de moment.

L’endemà ens llevem de bon matí i anem cap al 7Eleven a esmorzar alguna cosa. Tot seguit comencem a caminar en direcció a Intramuros. Algun dia Manila va ser anomenada la Perla d’Orient per la seva situació estratègica en les rutes comercials marítimes pel Pacífic. Avui en dia, a nosaltres no ens ha semblat una ciutat massa interessant però no volíem marxar sense veure el que queda del pas dels espanyols per aquestes terres, que van perdre després de 300 anys de colonització.

Manila (10)

Sorprenentment, abans d’entrar a Intramuros el que et trobes és un camp de golf a peu de muralles. Per fora hi ha misèria i venedors ambulants que viuen com poden i quan amb els ulls passes la reixa, hi ha jugadors de golf que caminen coberts amb un paraigües que sosté una bonica filipina. La muralla està deixada, suposem que el manteniment és més aviat inexistent.

Manila (70)Manila (72)

                                                                                                                                                                                                                                                                              

Manila (71)Manila (79)

                                                                                                                                                                                                                                                                              Creuem i ja som a dins. L’arquitectura colonial sorgeix enmig del caos que hem abandonat fa escassos segons i per moments, hi ha un instant de calma que aprofitem per seure i mirar el mapa. Intramuros va ser el centre neuràlgic del govern colonial espanyol a la ciutat.

Manila (14)

Manila (23)Manila (20)

                                                                                                                                                                                                                                                                      Visitem l’església de Sant Agustí per fora perquè s’ha de pagar. És l’únic que va sobreviure més o menys intacte a la Segona Guerra Mundial però no es va salvar de terratrèmols que fan que l’estructura no sigui la original. Aquest lloc és Patrimoni de la Humanitat. Curiosament, els espanyols van entregar Intramuros intacte als americans i quan durant la Segona Guerra Mundial hi havia els japonesos, van ser els mateixos americans els que van destruir-ho tot. Jutgeu vosaltres mateixos, nosaltres ja ho hem fet…

Manila (17)

De tant en tant, anem trobant panells informatius molt pobres sobre què hi havia aquí o allà. Ara no hi ha res. Alguns edificis restaurats, sovint els que són restaurants o hotels. En època de colonització aquest indret de la ciutat era el centre de govern, educació i comerç de les Filipines espanyoles i es va fundar el 1571. Així doncs tenia força exemples de l’arquitectura colonial dels segles XVII, XVIII i XIX com hospitals, escoles i convents.

Manila (22)

Hem estat a Sud Amèrica i veient quins són els vestigis de la colonització en tots dos indrets; podem dir que els espanyols aquí van fer molta menys feina. A Filipines el que queda d’aquelles èpoques és la religió i ben poc més. Per què? Doncs perquè els espanyols no es van instal·lar aquí, aquí van instal·lar església i govern però no van viure-hi pròpiament i no hi ha ni rastre de la cultura. Només algunes paraules en castellà i moooltes esglésies i fidels. Això sí. Hem assistit al viacrucis de gent que assistia al nomenament d’uns quants capellans. Tot un espectacle la desfilada de gent emocionada per la Catedral de Manila. Creiem que Filipines està al nivell del Vaticà jajaja

Manila (28)

Manila (37)

Fa quatre dies a Manila va ser-hi el Papa Francisco i la gent ha deixat aquests missatges fora dels centres neuràlgics religiosos. Són fidels però no tontos.

Manila (29)

Manila (41)Manila (42)

                                                                                                                                                                                                                                                                               Ens apropem al Fort Santiago però també s’ha de pagar, així que aprofitem per llegir una mica per saber què va passar aquí i ens apropem a la Oficina de Turisme que hi ha dins per fer quatre fotos. Potser és el lloc més ben cuidat que hem vist fins ara per aquí. Aquest fort rep el nom en honor al sisè governador espanyol de Filipines, Santiago de Vera. Aquí hi havia la zona militar de l’època i on l’heroi nacional, José Rizal va ser empresonat abans de ser executat el 1896. I què va fer aquest senyor? Doncs pensar, era una mica culte i va començar a crear moviments independentistes que el van dur a l’execució. Dominics i franciscans van concloure que estava associat amb altres revolucionaris i el van salar al Parc Rizal on avui en dia, hi ha una estàtua d’aquest heroi que va morir en mans de l’esglèsia acusat de revolucionari.

Manila (45)

Manila (48)Manila (49)

                                                                                                                                                                                                                                                                              

Manila (50)

Per les muralles hi ha diferents Baluarts que ens proporcionen unes bones vistes de la ciutat però la majoria, s’han de pagar. Així que ja sabeu què hem fet, buscar el que és de gratis i a la feina!

Ens imaginàvem un Intramuros més ben cuidat, més atès, més colonial i no l’hem trobat.

Manila (103)

Manila (60)Manila (66)

                                                                                                                                                                                                                                                                            

Manila (56)

Així que una mica decepcionats marxem cap al Parc Rizal on hi ha molts filipins fent esport i passant el dia.

Manila (87)Manila (92)

                                                                                                                                                                                                                                                                              Ens apropem a l’estàtua de Rizal i ens acomiadem de Filipines amb una última experiència: Arribar a l’aeroport.

Manila (95)

Arribem fins a Baclaran amb el metro i sortim a l’exterior, això sembla un formiguer! Hi ha centenars de persones i botigues. Ens preguntem si l’hem cagat, l’ambient a primera vista és complex. Comencem a caminar buscant una parada de jeepneys i no la trobem però veiem una pizzeria local amb preus més que competitius així que decidim dinar. Som l’atracció del barri! L’aliment ens ha donat forces per seguir caminant i algú ens guia cap als jeepneys.

No ens paren, a veure si haurem d’anar caminant! Fem el recorregut amb la pizza que ens ha quedat i un cop a l’aeroport la regalem als treballadors de la carretera i aprofitem per assaborir l’últim mango de veritat fins d’aquí molt temps.

I amb la dolçor de la fruita i els últims somriures, ens acomiadem d’aquest meravellós país 🙂 Fins aviat, Filipines! I sí, ja podem dir que rotundament It’s more fun in the Philippines!!!!

Informació per altres viatgers:

  • Per anar de Fajardo amb Lacson fins a Ermita/Malate anem caminant fins a la parada de metro de Legarda. Allà anem fins a Recto (15 Pesos/persona) i fem trasbordament a la línia de Doroteo José fins a Pedro Gil (15 Pesos/ persona).
  • Ens allotgem a la zona d’Ermita/Malate a Wanderers Guest House. Dormin al dormitori net, amb ventilador, llits còmodes i tovalloles. Hi ha bany a dins del dormitori d’aigua freda correcte i amb paper WC. Podeu utilitzar la cuina i hi ha una zona comú àmplia plena d’endolls per treballar. El wifi és potent. Al dormitori hi ha lockers gratuïts, heu de tenir candau. Preu de 350 Pesos/persona i nit.
  • Per la zona hi ha molts restaurants cars, supermercats i pastisseries així que tranquils, també es pot estalviar. Teniu 7Eleven i caixers.
  • Per visitar Intramuros s’hi pot anar caminant, no cal pagar pel transport. Us podeu passejar per dins sense pagar però per visitar els punts importants, s’ha de pagar a tot arreu!
  • Per anar cap a l’Aeroport (T3) anem amb el metro de la parada de Pedro Gil fins a Baclaran (20 pesos/ persona) i allà agafem un jeepney que va a l’aeroport (Nichols o Terminal 3) per 7,5 pesos/ persona. El metro us deixa just a la carretera que hi ha sota de la terminal d’arribades, així que si arribeu a la T3, no agafeu taxi. Agafeu un jeepney fins a Baclaran i d’allà hi ha jeepneys o metro fins a Malate i/o Ermita. Les taxes per vols internacionals són de 550 Pesos/ persona.

Posted on 8 Març, 2015, in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: