The British Museum, la joia de la corona britànica

Si una cosa bona té Londres és que la gran majoria de museus són gratuïts i a més, n’hi ha una pila. Gairebé dos-cents!!! A nosaltres és una cosa que ens fa caure la llagrimeta i que ens fa perdre molt de temps. Per aquest motiu, hem dedicat gairebé un dia sencer per gaudir de cadascún dels dos museus que hem visitat a la ciutat. Sí, només n’hem visitat dos i ara ja tenim excusa per tornar al nostre país d’adopció. Anem per feina!

The British Museum gratuït

Aquest museu és un dels més antics del món i la seva colecció és impressionant. Ja se sap que les bones èpoques de tots els imperis occidentals han portat coses bones i dolentes. No entrarem en aquest tipus de discussions ni en aportar opinions personals però pensem que el colonialisme i l’expoli en aquest cas tenen coses bones també perquè estem segurs que moltes de les peces que aquí es troben; si no s’haguessin portat a Londres, avui en dia no podríem veure-les perquè ja no existirien. Avui en dia tot està més complicat. Per exemple, Egipte ja no permet exportacions i la majoria de països del món tampoc però de fet, aquesta és la teoria i la bondat no és el que abunda al món. Ja sabeu que només cal fer-li una ullada.

Uns cinc milions de visitants a l’any visiten aquest racó ple de la història de la mateixa humanitat i és el tercer en nombre de visites després del Louvre de París i el Metropolitan de Nova York. No ens estranya gens la veritat!

El museu obre el 1759 en una altra ubicació i el 1801 hi arriba la Pedra Rosetta, el puntal que ha permès desxifrar els jeroglífics egipcis i que avui podem contemplar tant com vulguem 🙂

El museu actual té 250 anys i des de fora, tot i la seva inspiració grega, ens va semblar un edifici més aviat auster que no deixa endevinar massa què ens trobarem a dins. Sort que ja ho sabíem! En els seus orígens va ser concebut com una biblioteca de la naturalesa i l’art però la colecció va créixer tant que part de la mateixa ha estat traslladada al Museu d’Història Natural (no l’hem visitat i també és gratuït) i a la Biblioteca Britànica.

Hi ha uns set milions d’objectes procedents de tots els continents i perfectament organitzats per lloc de procedència. La veritat és que la quantitat d’objectes que estan exposats és molt minsa i no ens estranya gaire perquè hem passat el dia sencer per veure només unes cinquanta mil peces per sobre.

Aquí trobem una selecció de l’Antic Egipte que és una de les més importants del món després de la del Museu Egipci del Caire. Possiblement si ens hem de quedar amb un departament del museu ens quedem amb de l’Antic Egipte que ens aporta prou història de les cultures de la Vall del Nil per copsar onze mil anys. Aviat és dit, eh? Flipant tot el que hi ha allà dins. Per nosaltres només aquesta part es mereix un dia sencer. Lògicament no li vam poder dedicar, vam passar tot el dia dins al museu però creiem que no és suficient.

Com a la major part del món, els ritus funeraris més remots porten associats art, religió i tresors a parts iguals. Egipte no n’era una excepció i la major part de la colecció té relació amb tombes i ritus de culte als morts. Aquí hi ha la friolera de 140 mòmies i els seus taus, entre moltes altres coses.

Impressiona el bust de Ramsés II i el cap de granit d’Amenhotep III i de cop, ens passa pel cap aquell viatge a Egipte que tenim pendent. De retruc, una cosa que sempre ens fot un bon rebombori és el fet que les civilitzacions antigues eren molt llestes i nosaltres som força més rucs.

La mòmia de Cleopatra no ens deixa indiferents com tampoc la deesa gat Bastet, simplement preciosa.

Una de les coses que més ens va sorprendre foren els tresors de Nimrud, al nord de l’actual Iraq. Un parell de sales plenes de relleus a les parets i rajoles mostrant entre d’altres coses, escenes de caçeres (Royal Lion Hunt a la sala 10) i lluites per acabar amb els lleons alats que flanquejaven l’entrada al tron d’Assurbanipal II, les portes de bronze de Balawat.

Hi ha milers de coses que no us haurieu de perdre però per nosaltres n’hi ha algunes que ens van deixar bocabadats com per exemple, el monument funerari a les Nereides, les ninfes del Mediterrani segons la mitologia grega. Prové de Turquia i no ens estranya gaire perquè passejar per les restes arqueològiques d’aquell país és una meravella.

Tampoc podem deixar de citar els marbres del Partenó de l’Acròpolis d’Atenes. Bé, això sí que pensem que podria retornar allà on estava però bé, no volem entrar en polèmiques.

Si no heu estat mai a l’Illa de Pascua, com nosaltres, també podreu veure el Hoa Hokananai’a, el moái portat d’Orongo 🙂

Una meravella del museu són els bronzes africans de Benin, l’actual Nigèria. Nosaltres que som força analfabets en aquests temes, no teníem ni idea de la seva existència però al veure’ls ens vam enamorar ràpidament. Curiós és que els europeus fins que no van trobar aquest “tresor” no van pensar que una cultura que consideraven inferior, pogués manufacturar preciositats com aquestes.

També hi ha peces petites que ens han captivat com el joc d’escacs de l’illa Lewis o la serp Azteca de dos caps.

Tot això és només un petit apunt del que hi podeu trobar. No us ho perdeu perquè és una meravella gratuïta que no podeu deixar de visitar si us apropeu a la capital britànica!

Informació per altres viatgers:

  • El British Museum és gratuït 😀
  • L’horari d’obertura és diàriament de 10 am a 17:30 pm, divendres fins les 20:30pm
  • La seva pàgina web és aquesta
  • Teniu disponibles tours en espanyol
  • La dedicació mínima per visitar-lo creiem que hauria de ser de mig dia
  • Aquí trobareu l’adreça i com arribar-hi en diversos tipus de transport

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted on 27 Juliol, 2017, in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: